Köpekte Etkili Kilo Verme Stratejileri

Evcil hayvan severler olarak köpeklerinizi şımartmak DNA’mızda var.  Bu da genellikle köpeğinizin kilo almasına neden olur. Fazla kilolu olmak, kendiniz için olduğu kadar köpeğiniz için de tehlikelidir. Fazla kilolu köpeğinizin kilo vermesini sağlamak zor olabilir, ancak doğru beslenme, egzersiz ve yönlendirme ile yapılabilir. Bu yazıda, köpeğinizden kilo atmak için bazı etkili stratejileri tartışacağız. 

Köpeğinizin Kilolu Olması Neden Kötü? 

Fazla kilolu olmak, köpeğinizin iyiliği ve sağlığı için birçok tehdit oluşturur. Sağlık tehditleri sonunucunda köpeğinizin hayatını da kısaltacaktır. Fazla kilolu köpeklerin diyabet, eklem hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve kanser gibi bir veya birkaç rahatsızlıkla karşılaşması muhtemeldir. Neyse ki, köpeklerin kilo kaybı, disiplinli sahiplerin uyumu ile sağlanabilir. 

Obez Köpekleri bekleyen muhtemel hastalıklar

Yukarıda bahsedildiği gibi, fazla kilolu köpeklerin en çok muzdarip olduğu birçok hastalık vardır. Bunu daha derinlemesine inceleyelim ve her hastalığın neden köpeğinizin ömrünü kısaltabileceğini açıklayalım:

  • Diyabet – Tip 2 diyabet, evcil hayvanınız aşırı kilolu olduğunda gelişebilir. Köpeğinizin vücudundaki fazla yağ dokusu, insülin direncine ve bozulmuş glikoz metabolizmasına neden olabilir. Bu nedenle, köpeğinizi aşırı beslerseniz veya onu yıllarca çok miktarda düşük kaliteli yiyecekle beslerseniz – vücutları sonunda ayak uyduramaz ve şeker hastalığı geliştirir.
    Pankreasınız tarafından salınan hormon olan insülin, kan şekerinin hücrelerinize girmesine ve enerji için kullanılmasına izin veren şeydir. Tip 2 diyabet ile köpeğinizin vücudu buna normal yanıt vermeyecektir. Köpeğinizin vücudu daha sonra daha fazla insülin ve daha fazla şeker oluşturarak tepki verir ve sonunda ayak uyduramaz. Yüksek kan şekerine sahip olmak vücutta birçok başka komplikasyona yol açabilir.
  • Eklem hastalığı – Köpeğiniz büyüdükçe eklemleri zayıflama ve herhangi bir ekstra baskı olmadan komplikasyonlar geliştirme eğilimindedir.  Fazla kilo, köpeğinizin eklemlerinin yangılanmas, stres ve daha fazla yük binmesi kıkırdağın aşınmasına neden olabilir. 
  • Kalp hastalığı – Kalbinizin birçok önemli işlevi vardır. Bazılarından bahsetmek gerekirse, vücuda kan pompalamak, vücuttan atıkları atmak. Köpeğiniz obez olduğunda, vücudunu beslemek için daha fazla oksijene ve besine ihtiyaç duyacaktır. Bu aynı zamanda köpeğinizi yüksek tansiyon riskine sokar. Yüksek tansiyon, yavrularınızın kalp krizi geçirme olasılığını artırır. 
  • Kanser – Obezite, köpeğinizin kansere yakalanma riskini artırabilir. Tam olarak anlaşılmasa da arkasında birkaç teori var. Birincisi, obezite vücutta daha fazla yangılanmaya neden olur ve daha fazla hücre büyümesi gerektirir. Bu hücreler daha uzun yaşama eğilimindedir ve yayılma yeteneklerini artırabilir. Ek olarak, daha fazla yağ dokusuna sahip olmak, köpeğinizin daha fazla hormona ihtiyaç duymasını gerektirir ve bu da anormal hücre büyümesini tetikleyebilir. 

Köpeğinizi Evde Tartmak

Köpeğinizin kilosunu evde alabilmek, kilo kaybını takip etmek için çok önemlidir. Köpeğin büyüklüğüne bağlı olarak, onları nasıl tarttığınızı belirleyecektir. Yavru köpeğiniz daha küçükse bir bebek tartısı da işinizi görür.

 Köpeğiniz bundan daha büyükse, standart bir dijital veya normal tartı kullanabilirsiniz. Köpeğinizi elinize alabiliyorsanız, kendinizi tartıp ardından köpeğinizi tutarak tartabilirsiniz. Daha sonra köpeğinizin ağırlığını elde etmek için birleşik ağırlığı kilonuzdan çıkarırsınız. 

Köpek Ağırlık Tablosu (Vücut Kondisyon Tablosu)

Köpeğinizin tavrına ve genel fiziğine bakarak, fazla kilolu olup olmadıklarını söyleyemeyebilirsiniz. Veterinerinizden köpeğinizi iyice incelemesini isteyin ve köpeğinizin kilo vermesi gerekip gerekmediğini bildirin. 

Bir Vücut Kondisyon Çizelgesi (kullanmak, köpeğinizin ağırlık durumunu değerlendirmede önemli ve değerli bir araçtır. Bir skor atamak için veterinerinizin köpeğinizi görmesi ve hissetmesi çok önemlidir. Puanlar 1 ile 9 arasında değişmekte olup, 1 en ince ve 9 obezdir. 

Köpek Kilo Verme Sırasında En İyi Egzersiz İpuçları

Herhangi bir hayvanda diyet ve egzersizin kilo vermenin anahtarı olduğu bir sır değil. Ancak köpeğinizi egzersiz yapmak zor olabilir. Aşağıda, köpeğinizin onu hareket ettirmesini sağlamak için akıllı ipuçlarının bir listesi bulunmaktadır:

  • Yemek kasesini merdivenlerden yukarı koyun, böylece yemeklerini almak için yukarı ve aşağı gitmeleri gerekir.
  • Yürüyüşlere çıkın .
  • En sevdikleri oyunu oynamak için belirli bir zaman ayırın ve onları harekete geçirin.
  • Cinslerini besleyin. Atalarının ne yapmaktan hoşlandıklarını söylediklerine bir bakın ve bunun üzerinde oynayın.
  • Küçük başla. Yavru köpeğinizin birinci günde 6 km koşmasını beklemeyin. 15-20 dakika ile başlayın ve buna doğru ilerleyin.
  • Köpeğinizin ayağa kalkmasını ve hareket etmesini beklemeden önce, eklemlerinin düzgün durumda olduğundan emin olun. Acı çekiyorlarsa egzersiz yapmak konusunda çok daha isteksiz olacaklar.

Etkili Bir Köpek Kilo Verme Stratejisinin Altı Adımı

Sizi bilmiyoruz, ancak bir hedefe ulaşmak istediğimizde bir plana ihtiyacımız var – bir stratejiye sahip olmak, küçük ulaşılabilir hedefler belirlemenizi ve köpeğinizi ulaşılabilir bir kiloya getirmenizi sağlayacaktır. 

** Aşağıda yalnızca genel bir kılavuz verilmiştir ve veterinerinizin özel önerilerinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır.

Adım 1: İlk önce ilk şeyler. Porsiyonlarınızı ölçün! Zaman zaman, sahiplerine köpeklerinin mamasını nasıl porsiyonladıklarını sorduklarında, bardak kullandıklarına hayret ediyoruz. Ölçü kabı değil, gerçek bir kap. Bu genellikle önerilen kısımdan çok daha fazladır. Veterinerinizin yardımıyla köpeğinize vereceğiniz uygun miktarın ne olduğunu gözden geçirin. Tabii ki, sadece köpeğinizin porsiyonunu ikiye bölmeyeceksiniz; Yavaşça başlamanız gerekecek, böylece onlar bunu kolaylaştırabilir. 

Köpeğiniz muhtemelen yemek için yalvaracaktır. Köpeğinizi fazla beslemeden tatmin etmek için küçük öğünleri daha sık vermeye çalışın. Ayrıca dilenme(mama isteme-acındırma) sırasında temiz su ikram edebilir veya dikkatlerini yürüyüşe veya oyuna yöneltebilirsiniz. 

Adım 2: Artık miktarı düştüğünüze göre diyet seçmek çok önemlidir. Veteriner hekiminizin yardımıyla karbonhidrat oranı düşük ancak protein oranı yüksek bir diyet seçin. Köpeğinizin diyetine konserve yiyecek eklemek, köpeğinizin daha uzun süre tok kalmasına ancak daha az kalori içermesine yardımcı olabilir. Bugün piyasada bu kategoriye giren birçok seçenek var. 

3. Adım: Egzersiz yapın! Köpeğinizi dışarıda ve hareket halindeyken alın! Yürüyüşlere çıkın, yürüyüşe çıkın, bahçede koşun, oyun oynayın. Hatta bütün aileyi dahil edin. Daha sağlıklı olmak bir grup çalışması olabilir ve herkes için iyidir. 

Köpeğiniz eklem hastalığı ve / veya artritten muzdaripse yüzmeyi deneyin.

4. Adım: Sağlıklı yüksek ödül ikramları seçin. Çiğ sebze parçaları, köpeğinizin dürtüsünü gidermeye yardımcı olabilir. Onları ödüllendirmeniz gerektiğinde, köpek mamalarından bir parça bile deneyebilirsiniz, ancak bunu gün boyunca aldıkları toplam yiyecek çetelesine dahil ettiğinizden emin olun.

Adım 5: Köpeğinizin eklemlerinin ve sağlığının düzenli olduğundan emin olmak için besinler kullanın. Rahat bir köpek koşmaya daha istekli olacak ve karşılığında kilo verebilecektir. 

Adım 6: Herkesi gemiye alın. Bunun işe yaraması için köpeğinizin beslenme sürecine dahil olan herkesin aynı sayfada olması gerekir. Çoğu zaman, en az bir suçlu vardır, kimse bakmadığında köpeğinize  sofradan yiyecek verir. Aileniz ve arkadaşlarınızla konuşun ve onlara bunun köpeğinizin sağlığı için olduğunu ve onlara sofra maması yememenin daha uzun yaşamalarına yardımcı olduğunu açıklayın. 

Ev Yapımı Evcil Hayvan Yemek Tarifleri

Köpeğiniz için yemek pişirmek, doğru miktarda sağlıklı kalori ile doğru beslenmelerini sağlamanın harika bir alternatifi olabilir.  Kalıcı olarak dalmadan önce deneyebileceğiniz iki tarif örneği listeledik. Ayrıca ev yapımı maması ile köpek maması kombinasyonunu da kullanabilirsiniz, ancak aşırı beslemediğinizden emin olun. Bir diğer önemli kilit nokta, köpekleriniz için tüm güvenli malzemeleri kullandığınızdan emin olmaktır. 

Malzemeleri bir arada karıştırmak, seçici bir yiyicinin yalnızca belirli malzemeleri yemesine de yardımcı olacaktır. Evcil hayvanınızın tüm ihtiyaçlarının ve besinlerinin karşılandığından emin olmanız da çok önemlidir. 

Karışık Karışık Akşam Yemeği 

Malzemeler:

  • Derisiz tavuk göğsü – 300 g. baharatsız
  • Esmer pirinç
  • Brokoli- ½ demet
  • Havuç- ½ fincan 
  • Bezelye- ½ fincan
  • Sızma Zeytinyağı – 2 yemek kaşığı
  • Psyllium(karnıyarıkotu) Tozu – 2 yemek kaşığı

Adımlar:

  1. Tavuk derisini çıkarın ve fırında pişirin / buharlayın. Baharat kullanmadığınızdan emin olun. Tavuk piştikten sonra küçük parçalara bölün.
  2. Paketteki talimatları izleyerek pirinci pişirin.
  3. Brokoli, havuç ve bezelyeleri buharda pişirin. 
  4. Sebzeleri doğranmış tavukla karıştırın. 
  5. Pişmiş yemeğe zeytinyağı, mineral yağ, köpek vitamini ve pisilyum tozu ekleyin. 
  6. Köpeğinizin günlük kalori alımı için yemeği ve porsiyonu uygun şekilde tartın. 
  7. Kalanı buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.

Ton Balığı ve Sebzeler

Malzemeler: 

  • Konserve ton balığı (1-2 kutu süzülmüş)
  • Karnabahar – 1 adet orta boy
  • Yeşil fasulye – 1 su bardağı 
  • Patates – 1 soyulmuş  
  • Sızma Zeytinyağı – 2 çay kaşığı 
  • Psyllium tozu – 1 yemek kaşığı

Adımlar : 

  1. Sebzeleri doğrayın ve buharda pişirin. 
  2. Konserve ton balığını doğranmış sebzelerle karıştırın.
  3. Pişmiş yemeğe zeytinyağı, mineral yağ, köpek vitamini ve pisilyum tozu ekleyin. 
  4. Köpeğinizin günlük kalori alımı için yemeği ve porsiyonu uygun şekilde tartın. 
  5. Kalanı buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.

Özet 

Köpek obezitesiyle mücadele etmek ve kilo vermek zorlu bir başarı olabilir. Ancak yapılabilir! Köpeğiniz, veterinerinizin yardımıyla ve sıkı sıkı çalışmayla kilolarını hızla verecektir. 

Unutmayın, bir gecede olmaz, bu yüzden tutarlılık önemlidir. Nihai hedefi hatırlayın ve köpeğinizin yaşayan bir varlık olduğunu ve iyi ve kötü günleri olacağını unutmayın. 

Kilo vermek için adım atmak, köpeğinizi daha sağlıklı bir yaşam için doğru yöne iter. 

Kategoriler:

Yanıt yok

Bir yanıt yazın