KEDİ MIRLAMASININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ

KEDİ MIRLAMASININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ

Bir çok insan kedi mırıltısının iyileştirici gücü olduğuna uzun yıllardır inanıyor. Özellikle “Ağrıyan karnımın üstüne koyduğumda, ağrımı geçirmişliği vardır.” diyen insanlara çok sık rastlıyoruz. Nedenleri henüz tam olarak bilimsel olarak kanıtlanmasa da Fransa’da yapılan bir araştırma, kedi mırlamasının insanı stresten arındıran bir etkisi olduğunu kanıtlamış: Kedi mırıltısı, hem kulak yoluyla hem de deriye yakın sinir uçları kanalıyla insana mutluluk veriyor.

Veteriner Jean-Yves Gauchet, kedinin göğüs kafesinin boyutuna bağlı olarak, insanlar üzerindeki sakinleştirici etkinin çoğaldığını saptamış. Gırtlaktan gelen bu titreşim, kediler arasında bir yatıştırma işareti olarak kullanılıyor. Kulakla algılanan titreşim, deriye yakın bulunan sinir uçlarından geçiyor ve 20 ile 50 Hertz arasında düşük bir frekans yayan bir uğultu algılamamızı sağlıyor.

İşte kedi mırıltısının iyileştirici gücünün kanıtları;

Kedi mırıltısı, solunum güçlüğü semptomlarını azaltıyor.

“Eğer bir kediniz varsa kalp krizi geçirme riskiniz %40 daha az demektir.”

Ayrıca kedi mırlamasının titreşimleri, tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatıyor.

Kedi mırlaması duymak, kan basıncını düşürüyor.

Kedilerin çıkardığı sesler, beyinde hem oksijen hem de glikoz tüketiminin artmasını sağlıyor. Bu da kişide olumlu hisler ve mutluluk meydana getiriyor.

Kedi mırlamaları, yaraların enfeksiyon ve şişlik riskini azaltıyor.

20-50 Hz ve 100-200 Hz frekansları arasında bulunan kedi mırlaması, kemik sağlığını korumada en uygun titreşimler olduğu söyleniyor.

İnsan yapı olarak düşük dozda uğultularla sakinleşebiliyor ve kedi mırıltısı insana anne karnını hatırlattığı için oldukça rahatlatıcı bir etkisi söz konusu.

Kediler mırıldayarak “Ben buradayım ve mutluyum” mesajı veriyor; bu da kişinin yalnız hissetmesini engelliyor.

Mırıldama hareketi vücutta benzer duyguları uyandırdığı için insanlarda bir sevgi bağı hissettiriyor ve güven duygusunu artırıyor.

Kediler, stresi diğer hayvanlara göre üç kat daha hızlı alabiliyor.

Kedi Mırlamasının Faydaları


Mırlayan kedilerle ilgili bilimsel araştırmalar olduğunu biliyor muydunuz? Fransa’da yapılan bir araştırmada, kedi mırlamasının insanı stresten arındıran bir etki yaptığı kanıtlanmış. Mırıltı, hem kulak yoluyla hem de deriye yakın sinir uçları kanalıyla mutluluk veriyormuş. Bakalım sevgili dostlarımızın mırlamasının stresten arındırma ve mutluluk vermesinin yanında daha başka sağlığa ne gibi faydaları varmış:

-Kediler 20-140 Hz aralığında mırlama titreşimleri yayarlar. Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, bu frekansta titreşen sesler, birçok hastalığın tedavisinde etkili olmaktadır.
-Mırlayan bir kediyi sevmek sakinleştirir ve stresi azaltır.
-Kedi sahibi olan insanların 40% daha az kalp krizi riskleri vardır.
-Mırlama titreşimleri tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatmaktadır.
-Kedi mırlamaları yaraların enfeksiyon ve şişlik riskini azaltmaktadır.
-Mırlamalar solunum güçlüğü semptomlarını azaltmaktadır.
-Mırlamanın titreştiği frekans aralığı, birçok hastalığa iyi gelen ses frekansı aralıklarına denk düşmektedir.
-Kediyi sevmek ve mırlamasını dinlemek kan basıncını düşürür.

Kategoriler:

Yanıt yok

Bir yanıt yazın