Köpeklerde Mide Ülseri

Köpeklerde mide ülseri hastalığı köpeklerde sadece ülser dendiği zaman mide akla gelmez ülser mide dışında ağız da ya da duodenumda da ülserle karşılaşabiliriz.

 

Köpeklerde Mide Ülseri Etiyolojisi

Etiyoloji de bir çok etken rol oynamaktadır. 

– En önemlisi tedavilerde kullanılan NSAI dediğimiz yangı giderici, aneljezik ve antipiretik özelliklerinden yararlandığımız ilaçlar neden olmaktadır.

-Steroidler-Stres faktörleri

-Travma

-Şok ve hipotansiyon (dolaşım azalacağından dolayı)

-Bazı metabolik hastalıklar (karaciğer ve böbrek hastalıkları)

Patogenez

NSAI etki mekanizmasına bakacak olursak :

Araşidonik  asitten enzimler aracılığı ile prostoglandin yapımı sağlanır. Prostaglandinler yangı oluşmasında rol alır ayrıca  hücreleri yenileme özelliği de vardır. Kullanılan NSAI’lar ile prostaglandin biyosentezi engellenir böylece yangı baskılanmış olur. Ancak prostaglandinin sağlamış olduğu gastrointestinal dokunun koruma özelliği de engellenir. Kortizonlar ise mukozayı koruyan mukus salgısını azaltırken  gasrik asit salınımını artıtır. Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde ise gastrin histamin atılımı azalır. Bunların atılımının azalması mukazoya zarar olarak yansır. Kanda artan BUN miktarı da mukozaya zarar verecektir. (böbrek -karaciğer sorunlarında) Stres, şok gibi sempatik sistemin devreye gireceği durumlarda mukazol dolaşım azalır bu da gastrik ülserlere yol açar .Ayrıca stres durumunda kortizon salınımı  da artar. Mukoza dolaşımını azaltan tüm etkenler de ülser oluşumunu tetikler (tümör, dehidrasyon, GDV)

 

Klinik Bulgular

Başlıca bulgu kusmadır. Ülserden açığa çıkan kan kusma ile ya da gaita ile sindirilmiş şekilde atılır. Diğer bulgular: ağrı, iştahsızlık, salivasyonda artışıdır.

Temelde yatan nedene göre de bulgular şekillenir: böbrek yetmezliğinde idrar çıkışına yansırken karaciğer yetmezliğinde karaciğer enzimleri artış gösterir.

Tedavi gecikirse ülser çevre dokuya yapışabilir ya da yırtılarak daha büyük sıkıntılara yol açabilir.

 

Köpeklerde Mide Ülseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Doğru bir anemnez bizi sonuca götürebilir.

Anemnezde NSAI ,kortizon türevi  ilaç kullanımı varsa ülser düşünülebilir.

Baryumkontrastlı röntgen, endeskobi, ultrason gibi yöntemlerle ülser tespit edilebilir.

Dışkı muayenesinde kan pozitif çıkacaktır.

Mide Ülserini Nasıl Tedavi Edilir?

    Köpeklerde mide ülseri tedavisinde temel prensip oluşan ülseri mide asidinden korumaktır bunun için mide asidi salgılanması azaltıp ülserin bu asit ile teması azaltmaktır. Oluşan ülser mide asidinde ile temasını azaltmak için sükralfat gibi yarayı kaplayıcı ilaçlar kullanılır. Oral yolla alınan sükralfat mide asidi ile etkileşime geçip ülseri kapatır. Asit salınımını azaltmak için Hblokörleri kullanılır. (ranitidin, simetidin vb) PGE2 analogları . NSAI ilaç kullanılmamalı ya da gerek duyulursa güvenli NSAI kullanılmalı. Ülsere neden olan etken tedavi edilmeli: stres ortadan kaldırılmalı, dolaşımda sıkıntı varsa dolaşım desteklenmeli, tümör neden olmuşsa tümöre karşı tedavi belirlenmeli.

Kategoriler:

Yanıt yok

Bir yanıt yazın